Villa Farnesina

Villa Farnesina is een landhuis aan de westelijke oever van de Tiber in de wijk Trastevere. Deze villa werd tussen 1506 en 1510 gebouwd door Baldassare Tommaso Peruzzi in opdracht van bankier en handelaar Agostino Chigi. De wens van Chigi was een villa die deed denken aan de villa’s uit de klassieke oudheid. De villa is gebouwd in een u vorm.

Chigi woonde tot zijn overlijden in 1920 in de villa. Daarna werd de villa af en toe gebruikt voor voorname bezoekers van Rome. Door dat Villa Farnesina in die tijd niet werd bewoond was het tijdens de grote plundering van Rome een makkelijke prooi. In 1577 kreeg de villa een nieuwe eigenaar Alessandro Farnese. De villa is naar hem vernoemd. Tegenwoordig is de villa eigendom van de Accademia Nazionale dei Lincei, een academie voor wetenschap.

Fresco’s

De villa staat bekend om zijn prachtige fresco’s. Deze zijn o.a. gemaakt door Baldassare Tommaso Peruzzi zelf. Andere kunstenaars die verantwoordelijk zijn voor de fresco’s van Villa Farnesina zijn Raphaël, Sebastiano del Piombo en Giovanni Antonio Bazzi. Mede door zijn fresco’s wordt deze villa wordt ook wel gezien als een goed voorbeeld van Italiaanse renaissance.

Veel fresco’s laten de mythologie van Romeinse Goden zien. Eén van de bekendste fresco’s van de villa is gemaakt door Raphaël en zijn assistenten. Deze fresco’s vertellen het mythologische verhaal van Psyche en Cupido. Het werd geschilderd voor het huwelijk van Chigi in de ontvangstruimte. Hij wilde dat zijn gasten onder de indruk zouden zijn van de fresco’s tijdens het huwelijksfeest. Een andere bekende fresco in de villa, eveneens geschilderd door Raphaël, is de fresco van de zeenimf die in een schelp wordt voortgetrokken door dolfijnen.

Vroeger waren er ook aan de buitenkant van de villa schilderingen. Zoals van planten en figuren die de illusie creëerden dat ze het gebouw droegen op de voorgevel. Deze zijn helaas verdwenen. Net zoals de Loggia die bij de Villa hoorden en aan de andere kant van de Tiber stond.

Tuinen

Rondom de villa is een grote symmetrische tuin. Helaas is de tuin niet meer zo mooi als hij ooit was. Slecht een klein deel is opengesteld voor publiek. Centraal in deze tuin is een grote fontein. De rest van de tuin die niet openbaar is, is ook wel bekend als de geheime tuin.

Villa Farnesina is opengesteld voor publiek

Adres
Via della Lungara, 230, 00165 Roma RM, Italië

Openingstijden
Maandag tot zaterdag van 9.00 tot 14.00
Elke tweede zondag van de maand 9.00 tot 17.00

Relevante artikelen

Villa Torlonia
Villa Torlonia is een villa met daaromheen een groot park. Mussolini heeft hier gewoond en een schuilkelder laten bouwen in de Catacomben. Daarnaast is er een Joods kerkhof met graftombes uit de 3e en 4e eeuw. lees verder…
Bioparco Dierentuin
Bioparco is een dierentuin in Rome welke gevestigd is bij Villa Borghese. De dierentuin is opgericht in 1911 en met zijn ruim honder jaar is het één van de oudste dierentuinen van Europa. Bioparco was een origineel project van Carl Hagenbeck’s. lees verder…
Engelenburcht
De Engelenburcht wordt ook wel Castel Sant’angelo genoemd. Voordat het gebouw de burcht was zoals we hem nu kennen, heeft hij door de jaren heen verschillende verbouwingen ondergaan. Deze verbouwingen hadden voornamelijk als doel de burcht te verstevigen. lees verder…

Naar plattegrond Rome