Capitolijnse Musea

De Capitolijnse Musea zijn Musea die Archeologische vondsten uit de Oudheid en Renaissance tentoonstellen. De collectie is verdeeld over meerdere gebouwen. Namelijk Palazzo dei Conservatori, het Palazzo Nuovo en de Centrale Montemartini.

Palazzo Nuovo

In Palazzo Nuovo vind je vooral beeldhouwwerken. De meeste beeldhouwwerken die hier te vinden zijn, zijn beeltenissen van Romeinse keizers en filosofen. Eén van de bekendere beelden is de Venus Capitolina.

capitolijnse museums

Palazzo dei Conservatori

Palazzo dei Conservatori bestaat uit een binnenhof waar verschillende monumentale beelden te vinden zijn. In de zalen zijn onder andere freso’s te bewonderen die gemaakt zijn door Giuseppe Cesari. De Fresco’s zijn rond 1600 gemaakt.  Als je op de bovenverdieping van Palazzo dei Conservatori komt, vind je daar de Pinacotheek. Dit is een collectie van schilderijen die stammen uit de tijd van de vroege Renaissance tot en met de Barok. Tussen deze werken zijn schilderijen te vinden die gemaakt zijn door bekende schilders zoals Rubens en Caravaggio

Galleria Lapidaria

Tussen Palazzo Nuovo en Palazzo dei Conservatori loopt een ondergrondse gang die deze twee museums met elkaar verbind. Deze gang wordt Galleria Lapidaria (stenengalerij) genoemd. In deze gang is een collectie inscripties te zien.

Centrale Montemartini

Sinds 1997 is een groot deel van de collectie van de Capitolijnse museums ondergebracht in Centrale Montemartini, een voormalige elektriciteitscentrale uit 1912. Centrale Montemartini is te vinden aan de Via Ostiense. Op de benedenverdieping worden vondsten uit de archaïsche en republikeinse periode tentoongesteld. Boven was er ooit de machineruimte en stookruimte. Verschillende grote machines zijn hiervan blijven staan. Tegenwoordig zijn de machines niet meer in gebruik, maar dienen ze als achtergronddecor voor de verschillende klassieke beelden die op de bovenverdieping zijn opgesteld.

Geschiedenis

Paus Sixtus IV is in 1471 de Capitolijnse musea begonnen. Deze bestond toen der tijd uit niet meer dan vier bronzen beelden welke Paus Sixtus IV in het Lateraanse paleis liet plaatsen. Het ging om de beelden:

  • De Capitolijnse wolvin, een beeld van de wolvin die de tweelingbroers Romulus en Remus voedde nadat zij ten vondeling waren gelegd. Deze broers zijn volgens legende de stichters van Rome.
  • De Spinario, een beeld van een naakte jongen dat op een steen zit. De jongen haalt een doorn uit zijn voet. Dit beeld is vermoedelijk afkomstig uit de eerste eeuw.
  • De Camillus, de beeltenis van een staande man
  • Het bronzen hoofd van Contantijn, deze bestaat uit resten van het originele beeld. Naast het hoofd bevat het ook een hand.

In 1603 werd er begonnen met de bouw van het Palazzo Nuovo. Pas in 1733 ging werd deze ruimte als museum gebruiken. In 1748 werd de basis voor de Capitolijnse Pinacotheek gelegd.

Aan het einde van de 19e eeuw werd Rome uitgebreid. Tijdens de opgravingen die toen plaats vonden werd veel gevonden. Vooral de standbeelden gingen naar de Capitolijnse museums.

Adres
Musei Capitolini
Piazza del Campidoglio
1 – 00186  Rome

Openingtijden
Dinsdag tot zondag van 9.00 tot 20.00. 24 en 31 December is het museum van 9.00 tot 14.00 geopend. Het museum is gesloten op maandag, 25 December, 1 Januari en 1 Mei

Naar plattegrond Rome

Relevante artikelen

Vaticaan Museum
Het Vaticaan museum bestaat uit meerdere musea en galerieën die door het Vaticaan opengesteld is aan het publiek. De musea zijn door verschillende pauzen opgericht. Zij hoorden bij de eerste kunstliefhebbers die hun collecties voor publiek opende. lees verder…
Piazza del Popolo
Dit plein heeft zijn naam te danken aan de populieren, een loofboom uit de wilgenfamilie. Het plein is ontworpen door Giuseppe Valadier tussen 1811 en 1822. Valadier ontwierp twee halve ronden om het obelisk. lees verder…
Villa Borghese
Het landgoed kent zijn eerste bestaan in 1580 als een kleine wijngaard van de familie Borghese. Begin 1605 begon kardinaal Scipione Borghese Caffereli, een neef van paus Paulus V, met het aanleggen van het landgoed op de heuvel van Piniciano. lees verder…