Galerie Colonna

Galerie Colonna is gevestigd in het gelijknamige palazzo Colonna. Je kunt de galerie betreden via de hoofdingang. Deze ingang is gevestigd aan de straat Via XXIV Maggio. Palazzo Colonna is één van de oudste en grootste privé paleizen van Rome. Galerie Colonna is tevens één van de grootste privé kunstcollecties van Rome.


Foto van Lalupa – wikimedia.org

Geschiedenis

Van 1300 tot 1500 was palazzo Colonna voornamelijk een familie fort. Oddone Colonna werd uitgeroepen tot paus op 11 November 1417 en kreeg de naam Martin V. Hij benoemde palazzo Colonna als de pauselijke zetel en woonde er van 1420 tot zijn dood in 1431.

In 1527 werd Rome aangevallen door het leger van keizer Karel V. Palazzo Colonna was één van de weinige gebouwen dat door deze aanval niet vernietigd werd. Dit was te danken aan de goede contacten tussen de familie Colonna en het keizerrijk. In die tijd was het Paleis een veilige haven voor meer dan drieduizend Romeinen.

Kardinaal Girolamo I Colonna en zijn neef Lorenzo Onofrio Colonna richtte in 1654 de galerie op. Deze werd gebouwd onder begeleiding van architect Antonio Del Grande. Het decoratiewerk aan het plafond werd in 1702 door onder andere G Chiari, Sebastiano Ricci en G Coli geschilderd. Een jaar later opende Flippo Colonna de galerie.

De galerie

Galerie Colonna is juweeltje dat overgebleven is uit de Romeinse Barok. Er zijn kamers met fresco’s uit 1664 gemaakt door Claude Lorraine, Pieter Mulier en Crescenzia Onofri. In andere kamers zijn er fresco’s welke afkomstig zijn uit de 18e eeuw gemaakt door Pompeo Batoni en Pietro Bianchi. De oudere vleugel is bekend als de prinses Isabelle kamers. Hierin zijn fresco’s te vinden die gemaakt zijn door onder andere Antonio Tempesta, Pinturicchio en Carlo Cesi.

Adres
Via della Pilotta 17

Openingstijden
Galerie Colonna is geopend op zaterdag van 09.00 tot 13.00.
Om 11.00 is er een gratis rondleiding
In Augustus is galeri Colonna gesloten

Naar plattegrond Rome

Een privé bezoek aan de galerie en privé appartementen is mogelijk met afspraak. Reserveren kan door te bellen met  +39 06 6784350 of mailen info@galleriacolonna.it.

Relevante artikelen

Villa Borghese
Het landgoed kent zijn eerste bestaan in 1580 als een kleine wijngaard van de familie Borghese. Begin 1605 begon kardinaal Scipione Borghese Caffereli, een neef van paus Paulus V, met het aanleggen van het landgoed op de heuvel van Piniciano. lees verder…
Engelenburcht
De Engelenburcht wordt ook wel Castel Sant’angelo genoemd. Voordat het gebouw de burcht was zoals we hem nu kennen, heeft hij door de jaren heen verschillende verbouwingen ondergaan. Deze verbouwingen hadden voornamelijk als doel de burcht te verstevigen. lees verder…
Piazza Navona
Piazza Navona is een langwerpig plein wat ontstaan is in de 15e eeuw. Voordat het plein er was stond hier een stadion, Circus Agonalis. Het stadion was gebouwd door keizer Domitianus in 86 voor Christus. lees verder…