Pantheon

Veel tempels zijn verloren gegaan, toen het Katholieke geloof voor de Romeinen hun hoofdgeloof werd. Toch is dit lot het Pantheon, van oorsprong een tempel, bespaard gebleven. Dit is te danken aan de nieuwe status die hij in die tijd kreeg. Het Pantheon is in de tijd dat het Katholisme op kwam omgedoopt tot kerk. Het Pantheon is één van de interessantste kerken van Rome. Niet alleen omdat het ooit een tempel was, maar ook vanwege zijn bijzondere dak.

Pantheon als tempel

Het Pantheon werd gebouwd tussen 118 en 125 na Chr in opdracht van keizer Hadrianus. Deze tempel moest het oude Pantheon, dat was afgebrand vervangen. Aan de voorkant van de tempel staat de volgende tekst in het Latijns gegraveerd: “M. AGRIPPA.L.F.COSTERTIUM.FECIT.” Dit betekend M Agrippa, zoon Lucius, derde maal consul, heeft dit gemaakt. Ook al was keizer Hadrianus de opdrachtgever, het gebeurde zelden dat deze keizer zijn naam op een gebouw liet zetten.

Voor welke Goden de tempel bedoelt was en hoeveel mensen er kwamen om deze Goden te aanbidden is onbekend. Wat wel zeker is, is dat de structuur van het Pantheon sterk afwijkt van de tempels die op het Forum Romanum stonden. Het vermoeden is wel dat het Pantheon in ieder geval voor meerdere Goden en niet één God in het bijzonder was.

Pantheon als kerk

Toen het Christendom in opkomst kwam, werd het Pantheon een kerk. In 608 na Chr gaf keizer Phocas deze tempel aan Paus Boniface IV. Vanaf dat moment werd het een kerk en dat is niet meer veranderd. Het Pantheon is gewijd aan Maria en aan de Martelaren

Sinds de Renaissance wordt de kerk ook gebruikt als begraafplaat voor belangrijke Italianen. O.a Victor Emmanuelle II de eerste koning van Italië en de kunstenaar Rafaël Santi zijn hier begraven.

Het dak

Het bijzonderste aan het Pantheon is het dak. Als je omhoog kijkt zie je een gat. Dit gat zorgt voor een mooi lichtinval. Niet alleen dat, dit gat ofwel oculus, beschermt het gebouw voor aardbevingen. Het houdt de koepel als het ware soepel.

Het Pantheon is rond gebouwd op de voorgevel na. Deze is rechthoekig. Naast het dak met de oculus, zijn ook de zuilen bij de voorgevel typerend voor het Pantheon.

Vroeger was het dak met koper bekleed, maar hier is niks meer van over. Dit koper werd weggehaald in opdracht van paus Urbanus VIII. Hij liet het brons vervolgens omsmelten om te gebruiken voor het baldakijn boven het graf van Petrus in de sint Pieters Basiliek.

Voorbeeld voor anderen

Rome heeft het oudste en eerste Pantheon. Naar voorbeeld van deze kerk, zijn er andere Pantheons gebouwd. Het Pantheon is Parijs lijkt veel op die in Rome. Het zal je dan ook niet verbazen dat het Romeinse Pantheon een voorbeeld voor die van Parijs is geweest.

Tip: Wil je een bezoek brengen aan het Pantheon en meer weten over deze kerk? Dan is een audioguide misschien wel iets voor jou. Na bestellen krijg je hem via de mail en kun je hem op je eigen telefoon downloaden. Klik hier voor de audioguide Pantheon

Adres
Piazza della Rotonda

Openingstijden
Het Pantheon is elke dag geopend van 9.00 tot 19.30. De dom is van 9.00 tot 18.00 geopend en op zondag van 9.00 tot 13.00

Entree
Het Pantheon is gratis te bezoeken

Naar plattegrond Rome

FAQ

Wat ligt er in de buurt van het Pantheon?
De Trevi fontein ligt in de buurt van het Pantheon. Ook de Thermen van Nero en Palazzo Baldassini zijn in de buurt

Hoe kom ik er?
Lijn A, halte Barberini. Vanaf daar is het ongeveer 8 minuten lopen

Kost het Pantheon entree?
Het Pantheon kost geen entree

Is het Pantheon een kerk of een tempel?
Het Pantheon is een kerk, maar vroeger was het een tempel. Toen het Christendom op kwam als geloof werd het Pantheon omgedoopd tot kerk.

Waarom zit er een gat in het dak van het Pantheon?
De constructie van de koepel met daarin een gat, zorgt ervoor dat het Pantheon beschermt is tegen aardbevingen. Daarnaast is er door dit gat een mooie lichtinval.

Relevante artikelen

Sint Jan van Lateranen
Sint Jan van Lateranen is de oudste en voornaamste basiliek van de vier pauselijke basilieken die Rome kent. De andere drie pauselijke kerken zijn Santa Maria Maggiore, Sint Paulus buiten de Muren en de sint Pieter. lees verder…
Sint Pietersplein
Sint Pietersplein werd gebouwd tussen 1656 en 1667. Het is ontworpen door Gian en Lorenzo Bernini. De gigantische sint Pietersbasiliek is niet het enige wat te vinden is op dit plein. Er staat een Egyptische Obelisk. lees verder…
Trevi fontein
De winnaar van deze wedstrijd was Nicola Salvi. Zijn ontwerp had als thema het water. De fontein was een bouwwerk over de oceaan met zijn heerser zeegod Neptunus. Er werd begonnen aan de bouw in 1732. lees verder…
function mw_faqhook_page_1570619171387() { if(is_page ("97")){ ?>