Wandeling met (Engelstalig) gids, direct toegang tot de bezienswaardigheden met veel informatie over de geschiedenis
Lees verder......In een halfdaagse durende fietstocht met Nederlandstalige gids ontdek je de mooiste plekken van Rome,
Lees verder......Verspil geen tijd in de wachtrij van het Vaticaanmuseum, koop je tickets van te voren online,
Lees verder......Wil je het Colosseum, Vaticaanse musea bezoeken? Gebruik maken van de Hop on Off bus? Boek dan de Rome citypass.
Lees verder......a zonsondergang, komt een heel andere kant van de stad tot leven. Verken Rome tijdens deze nachtelijk tocht door spookachtige straatjes
Lees verder......De Sint Pietersbasiliek is de grootste en mooiste basiliek van niet alleen Rome, maar van heel de wereld. Je wordt overdonderd door alle pracht en praal zodra je binnenkomt. Elk hoekje is versierd, de vloer, de muren, het plafond, niets is overgeslagen. Je weet gewoon niet waar je moet kijken, zodra je binnen bent. De beelden, de schilderingen, die bestaan uit kleine mozaïeksteentje, maar van een afstand echt geschilderd lijken, in één woord prachtig. Dat is wat velen die een bezoek aan deze basiliek willen brengen zullen beamen. De versieringen zijn niet alleen voor het mooie. Allen hebben hun eigen symbolische betekenis en verhaal. Maar voor je naar binnen kan zul je eerst in een hele lange rij moeten staan. Deze rij kan oplopen tot twee uur. Later in de middag is hij korter dan in de ochtend.
Voor de basiliek ligt een plein omringd met pilaren. Het sint Pietersplein. Dit plein op zich is al een hele bezienswaardigheid. Er zijn twee fonteinen, een obelisk en verschillende beelden aan de rand. Tijdens kerst staat er op het plein een grote kerststal en kerstboom.
In de absis staat de Cattedra di San Pietro. Dit is een troon verguld met brons. Er wordt gezegd dat deze troon de bischopszetel van Petrus zou zijn geweest.
Links van het dwarsschip, het horizontale deel van de kerk dat kruist met het middenschip bij
het baldakijn, is de tombe van Alexander VII. Boven de deur is Bernini’s laatste werk, een skelet dat een zandloper vasthoudt. Met dit schilderij wilde Bernini zeggen dat de dood op een dag voor ons allemaal komt.
In de sint Pieterbasiliek zijn 148 praalgraven van overleden pausen. Deze bevinden zich onder het middenschip bij de crypte.
Sinds 1979 is de tombe met relikwieën van de heilige Petrus te bezichtigen dankzij paus Johannes Paulus II. Je kunt deze vinden recht onder het hoofdaltaar.
Het is mogelijk om naar de koepel te gaan. Via een zij ingang aan de rechterkant van de basiliek (als je de beveiligingspoortjes voorbij bent) is een kassa waar je een kaartje kan kopen om naar de koepel te kunnen. Je kunt alles met de trap doen, maar je kunt ook voor het eerste deel de lift pakken. Het laatste stuk kan alleen met trap. Een goede conditie is aan te raden. Na een hele klim naar boven kom je eerst aan de binnenkant van de koepel. Je hebt een mooi overzicht over de sint Pieters basiliek aan de binnenkant. Daarna kun je naar buiten. Daar heb je een geweldig uitzicht over niet alleen Rome, maar ook Vaticaanstad.
In 324 werd de eerste sint Pietersbasiliek in opdracht van keizer Constantijn de Grote gebouwd. Na elfhonderd jaar verkeerde de originele sint Pietersbasiliek in slechte staat. Verschillende pogingen om hem te restaureren mochten niet baten. In 1506 werd besloten dat de oude basiliek niet meer gered kon worden. Hij werd afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe sint Pietersbasiliek.
De bouw van de nieuwe sint Pietersbasiliek begon in 1506. In 1626 was de bouw voltooid. De nieuwe basiliek werd ontworpen door Barmante. Na Barmantes dood nam Rafaël de bouw van hem over. Barmante was niet verder gekomen dan de vier middenpijlers en de bogen van de dom. Rafaël had andere ideeën voor de kerk en besloot om alles af te breken en de bouw opnieuw te beginnen. Antonio del Sangallo was de volgende die zich ontfermde over de bouw van deze kerk. Ook al volgde hij Rafaëls ontwerp, toch besloot ook hij een deel van de kerk af te breken en opnieuw op te bouwen. Daarna was het de buurt aan Michelangelo die terug ging naar de eerste ontwerpen die Barmante gemaakt had. Als laatste bouwde Carlo Maderno verder aan de sint Pieters Basiliek. Hij breidde hem uit, waardoor de basiliek groter werd dan eerst de bedoeling was. Zoals bij elke kerk is ook de sint Pieters Basiliek rijkelijk versierd. De meeste van deze versiering zijn gemaakt door Gian Lorenzo Bernini.
Tegenover de bronzen toegangspoort is een restant van de 13e eeuwse mozaïek la Navicelli van Giotto. In het voorfrontaal bevinden zich vijf bronzen deuren. De linkse deur, ook wel de deur des doods genoemd, beeld de laatste levens van onder andere Christus, sint Petrus en paus Johannes XXIII uit. De deur is gemaakt door Giacomo Manzù. De rechtse deur wordt ook wel de heilige deur genoemd. Aan de binnenkant is deze deur helemaal dicht gemetseld. Hij mag alleen door de paus geopend worden tijdens jubileum jaren. De laatste keer was dit toen er afscheid genomen werd van de overleden paus Johannes Paulus II in 2005.
Bij de ingang vind je aan weerszijden twee bakken met cherubijnen. Deze bakken zijn gevuld met wijwater. Rechts kom je la Pietà tegen. Dit beeld stelt Maria voor met in haar armen de stervende Jezus Christus. La Pietà is gemaakt door Michelangelo.
Als je in het middenschip aangekomen bent zie je op de vloer bronzen plakaten. Deze staan symbool voor de grootte van andere katholieke kerken. Op deze manier is pas goed te zien hoe groot sint Pieters basiliek eigenlijk is.
Het baldakijk van Bernini is te vinden in het midden van de basiliek onder de koepel. Een baldakijn is een troonhemel. De baldakijn van Bernini is van brons en gigantisch. Hij is geplaatst boven het meest heilige deel van de kerk. Men vermoed dat daar de rustplaats van Petrus is. Rechts van Bernini’s Baldakijn is een trap. Deze leidt naar de crypten onder de kerk. De begraafplaats voor vele pausen.
De koepel wordt met vier enorme zuilen omhoog gehouden. Bij elke zuil staat op de sokkel in de voet een beeld van een heilige. Bij deze beelden bevindt zich ook het bronzen beeld van Petrus. Bedevaartgangers die in sint Pieterbasiliek komen hebben de gewoonte zijn voeten te kussen.
De sint Pietersbasiliek is te vinden in Vaticaanstad. Je kunt met metrolijn A naar halte Ottaviano. Je bent niet gelijk bij de sint Pietersbasiliek als je uitstapt. Vanaf de halte is het nog tussen de vijf en tien minuten lopen.
Wil je de wachtrij van de sint Pietersbasiliek skippen en wil je niet alleen naar de indrukwekkende basiliek, maar ook naar het Colosseum? Dan is het voordeliger om een Rome city pass te koppen. Naast deze twee bezienswaardigheden krijg je 20% korting op verschillende musea en andere bezienswaardigheden. Bovendien is het vervoer van het vliegveld naar het centrum en weer terug inbegrepen. Net zoals 24 uur Hop on off buss.
Klik hier als je nog meer voordeel wil met de Rome city Pass
Adres:
Piazza San Pietro
Openingstijden
Sint Pietersbasiliek is dagelijks geopend van 7.00 tot 19.00, in de winter tot 18.00
De koepel is dagelijks geopend van 8.00 tot 18.00 en in de winter tot 17.00. Tijdens ceremonies kan de koepel niet bezocht worden. Het bezoeken van de koepel is tegen betaling.
Let op: Als je sint Pietersbasiliek wilt bezoeken draag dan geen kleren met ontblote schouders of benen.
Waar is de sint Pietersbasiliek?
De Sint Pietersbasiliek ligt in Vaticaanstad
Is de sint Pietersbasiliek gratis?
De sint Pietersbasiliek is gratis. Wel staat er vaak een lange rij, vanwege veiligheidscontroles. Om die reden is het bezoeken van de basiliek met gids aan te raden. Je gaat dan via een aparte ingang de basiliek in en kan zo de lange wachtrij overslaan.
Kun je de koepel van de sint Pietersbasiliek bezoeken?
Je kunt de koepel bezoeken. Dit kost wel entree. Hou er rekening mee dat het een flinke klim is en de trap smal en stijl is
Zijn er kledingvoorschriften voor de sint Pietersbasiliek?
Ja, er zijn kledingvoorschriften. Geen blote schouders, geen rokken/ broeken boven de knie en geen petten. Je kunt eventueel je schouders met een omslagdoek bedekken.
Door wie is de sint Pietersbasiliek ontworpen?
Er hebben zeven verschillende architecten aan de basiliek gewerkt, namelijk Donato Bramante, Antonio da Sangallo de Jongere, Michelangelo Buonarroti, Giacomo Barozzi da Vignola, Giacomo della Porta, Carlo Maderno en Gian Lorenzo Bernini
Hoe kom ik bij de sint Pietersbasiliek?
Je pakt metrolijn A en stapt uit bij halteOttaviano. Vanaf hier is het ongeveer tien minuten lopen
Sint Pietersplein | |
---|---|
![]() | Het Sint Pietersplein werd gebouwd tussen 1656 en 1667. Het is ontworpen door Gian en Lorenzo Bernini. De Paus bidt op zondag om 12 uur het Angelus met aanwezigen. Er is een obelisk en er zijn twee fonteinen. Het plein is in de vorm van een ovaal en omringd door zuilen. Lees verder...... |
Vaticaanse Musea | |
---|---|
![]() | De Vaticaanse Musea dankt zijn bekendheid aan de Sixtijnse kapel. Hierin is de beroemde plafondschildering de schepping van Michelangelo te bewonderen Lees verder...... |
Reisverhalen | |
---|---|
![]() | Lees de belevenissen van de bezoekers van BezienswaardighedenRome die ze tijdens hun verblijf in Rome meegemaakt hebben Lees verder...... |