Aureliaanse muur

De Aureliaanse muur is de stadsmuur van Rome. Deze werd gebouwd in opdracht van keizer Aurelianus. Hij vond het tijd dat er een goede muur om Rome heen kwam die de stad zou kunnen beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Vorige keizers en koningen vonden dit minder belangrijk vanwege het steeds verder uitbreiden van de stad.

Het voltooien van de muur heeft hij door zijn overlijden nooit meegemaakt. Zijn opvolger Probus zorgde ervoor dat de muur afgerond werd. Tijdens de bouw zijn een aantal monumenten, zoals de Engelenburcht en de piramide van Cestius, in de muur ingesloten.

Later werden een aantal monumenten als nog uit de muur gehakt. Ook werden er aanpassingen gemaakt om ervoor te zorgen dat de wegen voor auto’s goed bruikbaar zijn.

Afmetingen

De Aureliaanse muur had in de tijd van Aurelianus en Probus een hoogte van 6 meter en een lengte van 19 kilometer. Er waren 282 wachttorens en 18 stadspoorten (een aantal stadpoorten zijn later pas toegevoegd aan de muur).

Aureliaanse muur

Toen Maxentius aan de macht kwam zorgde hij ervoor dat de muur verhoogd en verstevigd werd. Keizer Honorius was de volgende die ervoor zorgde dat de muur nog verder werd verstevigd. Hiermee kreeg hij uiteindelijk een hoogte van elf meter.

Musea del Mura

Het grootste deel van de muur is goed bewaard gebleven. In Museo del Mura kun je meer ontdekken over de geschiedenis en costructie van de muur. Dit museum is gevestigd in Porta San Sebastiano, één van de best bewaarde stadspoorten van de Aureliaanse muur.

Relevante artikelen

Appia Antica park
Appia Antica park grenst aan de Auereliaanse muur en aan de stad S Maria delle Mole. Grootendeels is het park in het bezit van particulieren. Het gebied wordt dan ook bewoond door verschillende boeren die actief zijn met de landbouw. lees verder…
Ninfa
Ninfa is een ruïne plaatsje dat 64 kilometer ten zuid-oosten van Rome ligt. Het dorpje ligt aan de voet van de Lipini bergen. Dit plaatstje staat bekend om zijn botanische tuinen. lees verder…
Piramide van Cestius
piramide van Cestius Je hebt de piramides in Egypte die zo groot zijn dat je naar boven blijft kijken. En je hebt de piramide van Cestius in Rome. Deze heeft bij lange na niet de grote die je verwacht van een piramide als je die van Egypte kent. lees verder…