Capitolijn

De Capitolijn is de kleinste van de zeven heuvels van Rome. Je kunt hem vinden in de buurt van Forum Romanum. Ook al is het de kleinste heuvel, in reliegieus en politiek opzicht was het sinds de oprichting van Rome het centrum.

In de middeleeuwen raakte de Capitolijn in verval. Michelangelo kreeg toen van paus Paulus III de opdracht een nieuw plein te ontwerpen wat hier zou komen. Dit plein is Piazza del Campidoglio.

Geschiedenis

De capitolijn bestaat uit twee toppen. De zuidelijke top had de naam Capitolium. De noordelijk top stond bekend onder de naam Arx. Op deze twee toppen stonden verschillende tempels.

De belangrijkste van deze tempel was de Tempel van Jupiter Optimus Maximus. De eerste versie hiervan bestond slechts uit hout en leem. Nadat de tempel driemaal afgebrand was, liet keizer Domitianus deze voor een laatste maal herbouwen. De tempel werd groots opgezet met marmeren zuilen. Daarnaast werden er altaren en verschillende kleinere tempels bij de grote tempel gebouwd.

Het Tabularium was een ander belangrijk gebouw op Capitolium. Deze werd gebruikt als keizerlijk archief. Op de Arx was de Tempel van Juno Moneta en de tempel van Concordia te vinden.

Capitolijn

Capitolijn vandaag de dag

Het uiterlijk van de Capitolijn is voornamelijk bepaald door Michelangelo’s Piazza del Campidoglio. Bij de aanleg van dit plein werden verschillende bestaande gebouwen gerenoveerd.

Andere bezienswaardigheden op de Capitolijn zijn:

  • De Capitolijnse museums, deze bestaan uit Palazzo dei Conservatori en Palazzo Nuovo. Deze gebouwen worden verbonden met elkaar door een ondergrondse gang.
  • Palazzo Senatorio, het officiele stadshuis van Rome.
  • Marcus Aurelius, Dit standbeeld van een ruiter staat midden op het plein. Het beeld is een kopie van het origineel dat te vinden is in Palazzo dei Conservatori.
  • Monument van Vitor Emanuel II, de achterkant van dit monument sluit aan op Piazza del Campidoglio. Vanuit deze kant kun je met de trap omhoog. Bovenop het Monument van Victor Emanuel II heb je een prachtig uitzicht over Rome.

Adres
Piazza del Campidoglio
Rome

Relevante artikelen

Palatijn
relevanteartikelen_palatijn De Palatijn is één van de zeven heuvels van Rome. Vroeger hebben verschillende keizers hun paleizen op de Palatijn gevestigd. Ook werden er verschillende tempels gebouwd, zoals de tempel van Apollo en de tempel van Magna Mater. lees verder…
Capitolijnse musea
relevanteartikelen_capitolijnsemuseums Capitolijnse Musea zijn Musea die Archeologische vondsten uit de Oudheid en Renaissance tentoonstellen. De collectie is verdeeld over meerdere gebouwen. lees verder…
Coppedè
Deze kleine wijk bestaat uit ongeveer twintig opmerkelijke gebouwen ontworpen door Gino Coppedè. Hij begon met bouwen in 1913 tot zijn dood in 1926. Coppedè liet zich inspireren door het oude Rome, Barok, middeleeuwen en mengde het geheel met een vleugje Art Nouveau en Deco. lees verder…