Palazzo del Quirinale

Wat het witte huis is voor de Verenigde Staten is Palazzo del Quirinale voor Italië. Het paleis kent zijn eerste bestaan als zomerhuis voor de pauzen. Later werd het de woning van de koning van Italie en uiteindelijk werd het de woning van de presidenten. Tegenwoodig is deze functie meer symbolisch.

Het huis van de Paus

Paus Gregorius XIII gaf de opdracht om Palazzo del Quirinale te bouwen. Hiermee hoopte hij te ontsnappen aan Malaria. Deze ziekte heerste op dat moment in Rome.

In de tijd van Napoleon kwam Palazzo del Quirinale in Franse handen. Napoleon bezette het Paleis en nam paus Pius VII gevangen. Hij bracht de paus naar Fantainebleau een paleis vlakbij Parijs. Toen Napoleon macht ten einde kwam kon de paus weer terug keren naar zijn Palazzo del Quirinale.

Koningen en presidenten

Italië werd een koninkrijk en de paus moest vertrekken uit Palazzo del Quirinale. Iets wat niet van harte ging. Palazzo del Quirinale was het verblijf van de nieuwe koning geworden.

Tot 1946 was dit paleis de woning van de koningen van Italië. Dat jaar vond er een referendum plaats waarin besloten werd dat Italië een republiek moest zijn. De koning gaf hier gehoor aan en ging vrijwillig in ballingschap.

Met het vertrek van de koning werd palazzo del Quirinale het huis van de president. De eerste presidenten maakten gebruik van het paleis als hun woning, maar tegenwoordig is deze functie meer een symbolische.

Waar te vinden?

Palazzo del Quirinale is gelegen op de gelijknamige heuvel Quirinaal en het gelijknamige plein piazza delQuirinale. Deze heuvel is de hoogste van de zeven heuvels van Italië

Adres
Piazza del Quirinale

Relevante artikelen

De mond van de waarheid
relevanteartikelen-mondvandewaarheid Vroeger hadden de Romeinen een goede manier om er achter te komen of iemand had gelogen. De verdachte leugenaar moest zijn hand in de mond van de waarheid stoppen. Had hij toch de waarheid verteld? Dan gebeurde er niks. Maar had hij gelogen? Dan werd zijn hand er afgebeten. lees verder…
Friezenkerk
De Friezenkerk, ook wel Ss. Michele e Magno genoemd, is gebouwd in 1141. Hij is gelegen tegen de Janiculus één van de heuvels van Rome. De kerk en deze heuvel grenzen aan het sint Pietersplein. lees verder…
Coppedè
Deze kleine wijk bestaat uit ongeveer twintig opmerkelijke gebouwen ontworpen door Gino Coppedè. Hij begon met bouwen in 1913 tot zijn dood in 1926. Coppedè liet zich inspireren door het oude Rome, Barok, middeleeuwen en mengde het geheel met een vleugje Art Nouveau en Deco. lees verder…