Pleinen Rome

Rome kent veel verschillende grote en kleinere pleinen. Bij de meeste pleinen bevindt zich een kerk en een fontein. Fonteinen zijn een middelpunt dat het plein mooier maakt. Maar wat een plein pas echt levendig maakt, zijn niet de gebouwen, fonteinen of trappen, maar de mensen die hier graag vertoeven.

Eén van de bekendste en grootste pleinen van Rome is het sint Pietersplein. Deze wordt met kerst extra opgesierd door een grote kerstboom en een grote kerststal.

Tijdens Carnevale Roma is vooral piazza popolo in trek.

Sint Pietersplein

sintPieter3Het Sint Pietersplein werd gebouwd tussen 1656 en 1667. Het is ontworpen door Gian en Lorenzo Bernini. De gigantische sint Pietersbasiliek is niet het enige wat te vinden is op dit plein. Er staat een Egyptische Obelisk. Dit Obelisk hoorde oorspronkelijk bij het circus van Nero, waar nu het sint Pietersplein en sint Pietersbasiliek staan. Het plein is rondvormig en omringd met pilaren. Tijdens kerst staat er een gigantische kerststal op het plein. Tijdens Pasen spreekt de Paus de Paaszegen op dit plein uit. lees verder…

 

Piazza Navona

Piazza Navona is een langwerpig plein dat ontstaan is in de 15e eeuw. Voordat het plein er was stond hier een stadion, Circus Agonalis. Dit stadion werd gebouwd in opdracht van keizer Domitianus in 86 voor Christus. Er werden Atletische wedstrijden en evenementen gehouden. Toen Circus Agonalis in verval raakte bleef er een grote langwerpige ruimte met ruïnes achter. Op de ruïnes werden huizen gebouwd en zo ontstond piazza Navona.

Dit plein is niet alleen in trek bij toeristen, maar ook bij kunstenaar. Er staan verschillende kerken, fonteinen en je kunt natuurlijk ook op het terras zitten om van het uitzicht te genieten. Lees verder…

 

Piazza di Spagna

Het is niet zo zeer piazza di Spagna, maar vooral de Spaanse trappen die op dit plein bekend zijn. Het vlinderdas vormige plein heeft net als de trappen zijn naam te danken aan de Spaanse ambassade die zich in de 17e eeuw aan dit plein bevond. Piazza di Spagna is niet alleen een leuke bezienswaardigheid voor de cultuurliefhebbers, maar zeker ook voor degene die liever winkelen. In de buurt van het plein bevinden zich verschillende winkelstraten met exclusieve winkels.

Op het plein staat een aparte fontein van een gezonken boot. Het verhaal gaat dat tijdens een overstroming de heuvel waar de Spaanse trappen opgebouwd zijn de enige plek was, waar mensen per boot op het droge konden. lees verder…

 

Piazza Venezia

monument victor Emanuelle IIPiazza Venezia ofwel Venetië plein is een plein in Rome waar vier belangrijke wegen bij elkaar komen. Namelijk de Via del Corso, Via del Plebiscito, de Via di Teatre Marcello, Via dei Fori Imperiali. oor deze vier wegen staat Piazza Venezia ook wel bekend om zijn chaotische verkeersdrukte.

Piazza Venezia is gelegen aan de voet van de Capitolijnse heuvel. Het bekendste bouwwerk aan dit plein is het monument van Victor Emanuelle II. Lees verder…

 

Piazza del Popolo

Dit plein heeft zijn naam te danken aan de populieren, een loofboom uit de wilgenfamilie. Het plein is ontworpen door Giuseppe Valadier tussen 1811 en 1822. Valadier ontwierp twee halve ronden om het obelisk. De centrale fontein die zich ooit op dit plein bevond is in 1818 verplaatst naar Piazza Nicosia om plaats te maken voor vier fonteinen met egyptische leeuwen die rondom de obelisk geplaatst werden.

Bekend bij dit plein zijn de tweelingkerken. Twee tegenover elkaar in spiegelbeeld gebouwde kerken. lees verder…