Tuinen en parken Rome

Rome is een stad met veel mogelijkheden. Het is een populaire bestemming voor koppels op zoek naar Romantiek. Niets is romantischer dan kijken naar de zonsondergang vanaf de koepel van de sint Pietersbasiliek of op het dak van het monument van Victor Emanuel II. Ook voor families is Rome een mooie vakantiebestemming. Kinderen zullen onder de indruk zijn van monumenten, zoals het Colosseum en het Forum Romanum . Een keer je hand in de mond van de waarheid stoppen, zal zeker een succes zijn. De mythe is dat deze mond je hand afbijt als je liegt. Een mythe die de nodige spanning en plezier op zal leveren. Daarnaast kun je het cultuur snuiven afwisselen met plezier in één van de pretparken vlakbij Rome.

Wie wil ontsnappen aan de drukte van de stad, op zoek is naar een romantische plek of gewoon een plek waar je wil relaxen, is in Rome op de goede plaats. Er zijn verschillende tuinen en parken waar je terecht kan.

Villa Doria Pamphili

Villa Doria Pamphili is een 17e eeuwse villa. De tuinen er omheen is tegenwoordig het grootste publieke park van Rome. Dit park is een heerlijk stukje natuur vlakbij de heuvel Janiculum. Deze heuvel is te vinden aan de rechteroever van de Tiber vlakbij Vaticaanstad. Er zijn verschillende soorten bomen en bloemperken in dit park. Zeker voor wie een mooie wandeling wil maken, fietsen of even een stukje wil joggen, is dit een geschikte plek. Villa Doria Pamphili is minder bekend als Villa Borghese. Om die reden is dit park vaak rustiger.

Villa Ada

Het park van villa Ada is bekend om het muziekfestival wat er elke zomer in het park wordt gehouden. Daarnaast is het een park vol activiteiten, je kunt fietsen huren, zwemmen in het zwembad, rolschaatsen. Twee interessante bezienswaardigheden bij Villa Ada zijn de Catacomben van Priscilla en Forte Antenne.

Villa Borghese

Villa Borghese park Rome

Villa Borghese is een museum met daar omheen een groot park. In dit park kun je van alles doen. Bijvoorbeeld over de vijver met een roeiboot varen of een fietskar huren. Zeker voor kinderen is dit een leuk park. Er zijn een aantal speelkiosken waar zij zich prima kunnen uitleven. Behalve Villa Borghese zijn er een aantal andere musea in het park gevestigd. Ook dierentuin Bioparco is te vinden in het park van Villa Borghese.

Villa Torlonia

Het park bij Villa Torlonia hoort, begon als een wijngaarden van de familie Colonna. In 1797 kreeg de villa en bijhorende tuin een nieuwe eigenaar, Markies Giovanni Torlonia waar de villa naar vernoemd is. Nadat villa jarenlang eigendom is geweest van de familie Torlonia, heeft de villa in 1925 een nieuwe eigenaar gekregen. Duse Mussolini. Het park is sinds 1978 opengesteld voor publiek. Een aantal interessante bezienswaardigheden in dit park zijn de Joodse graftombes uit de derde en vierde eeuw, twee obelisken, dertien paviljoens en de schuilkelder van Mussolini.

Aquaductenpark

Dit park is nog niet ontdekt door grote toeristenmassa. Je kunt er heerlijk rustig wandelen tussen de overblijfselen van verschillende aquaducten. Af en toe kom je een Romein tegen die aan het joggen is of met zijn hond wandelt. Geniet van het prachtige uitzicht. Een park waar je een paar mooie lange wandelingen kunt maken. Zeker als je alle aquaducten (en dat zijn er maar liefst vijftien) wil zien. Naast de aquaducten kom je verschillende ruïnes van torens, een stuk oude Romeinse weg, graftombes en villa’s tegen in dit park.

Villa Celimontana

De tuinen van Villa Celimontana hebben een bijzonder geschiedenis. In de 16e eeuw waren deze tuinen en de bijhorende villa eigendom van de familie Mattei. De tuinen werden gebruikt als wijngaarden. In die tijden waren er veel pelgrims die zeven kerken bezochten. De familie Mattei stelden hun tuinen open voor deze pelgrims. Zij boden ruimte voor een rustpauze en gaven hun eten en wijn.

Later werd de tuin opnieuw ingericht door Giovanni Fontana en Domenico Fontana. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor de obelisk in het park. Naast de obelisk zijn er verschillende fonteinen, beeldhouwwerken en pilaren. De tuin werd in 1926 opengesteld voor publiek.

Appia Antica park

Het Appia Antica park is een natuurpark langs de oude Romeinse weg via Appia Antica. In dit gebied zijn verschillende archeologische opgravingen. Je kunt oude kerken en catacomben bezoeken. Behalve archeologische vondsten, komen er in dit park verschillende diersoorten voor. Het park zelf is te groot om er een hele dag rond te lopen. Er zijn verschillende uitgestippelde wandelroutes. Daarnaast is het een optie om een fiets te huren en zo het park rond te gaan.

Giardino degli Aranci

Giardino degli Aranci wordt ook wel sinaasappel tuin genoemd. Deze bijnaam heeft het park te danken aan de sinaasappelbomen die er groeien. Een andere naam waar de tuin ook onder bekend is, is Parco Savello. Deze tuin is één van de meest romantische tuinen van Rome. Het is niet alleen de heerlijke geur van sinaasappels, maar ook de rozentuin vlakbij die dit park een romantische sfeer geven. Het park is te vinden op de Aventijn heuvel. Vanaf Giardino degli Aranci heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het park is ontworpen door Raffaele De Vico in 1932. Deze tuin wordt dankzij zijn romantische uitstraling vaak gekozen voor een trouwreportage.

Botanische tuin

De botanische tuin van Rome heeft één van de grootste bamboe bossen van Europa. Daarnaast vind je er drieduizend verschillende planten en bomen, waaronder ook tropische. De tuin wordt onderhouden door de universiteit Sapienza. Je kunt de botanische tuin vinden op de heuvel Janiculum in de wijk trastevere.

Relevante artikelen

Fietsen in Rome
Er zijn meerdere manieren om door Rome te reizen. Een daarvan is de fiets. Je zult niet zo snel je fiets vanuit Nederland meenemen. Gelukkig zijn er verschillende punten in Rome om een fiets te huren. lees verder…
Vaticaan Museum
Het Vaticaan museum bestaat uit meerdere musea en galerieën die door het Vaticaan opengesteld is aan het publiek. De musea zijn door verschillende pauzen opgericht. Zij hoorden bij de eerste kunstliefhebbers die hun collecties voor publiek opende. lees verder…
Openbaar vervoer
Het voordeel van de metro is dat er ongeveer elke vijf minuten wel eentje komt. Je hoeft dus niet lang te wachten. Nadeel is weer dat het vaak druk is. Het voordeel van de bus is dat er veel bushaltes en lijnen zijn. lees verder…

Naar plattegrond Rome