Ara Pacis Augustae

Vredesaltaar van Augustus

Ara Pacis Augustae is een vredesaltaar dat gebouwd is voor keizer Augustus in opdracht van het senaat. Zoals de naam al doet vermoeden staat het altaar symbool voor de vrede. Toen Augustus terug keerde uit Spanje en Galië was er voor de Romeinen eindelijk vrede. Iets wat gevierd moest worden.

Op 30 januari in het jaar 9 voor Christus werd het altaar ingewijd. Dit was op de verjaardag van Augustus vrouw Livia.

Symbolische afbeeldingen

Afbeeldingen van Augustus en zijn familie staan op de zuidkant van het altaar. Augustus wilde nederig overkomen.
Daarom zijn hij en zijn familie vee aan het offeren aan de Goden. Aan deze kant staan ook de vrienden van Augustus en vier priesters afgebeeld. Je kunt Augustus herkennen omdat hij het grootst afgebeeld is. Verder zijn er scenario’s uit de oudheid afgebeeld, zoals het feest van Pan, Larcalia en Aenas.

De noordkant laat afbeeldingen van de senaat en het volk zien. De senaat was de opdrachtgever voor het altaar. Hij werd gebouwd voor het volk. Om die reden was het belangrijk dat ook zij afgebeeld moesten worden. De tekst die op het altaar staat: “Res gestae divi Augusti,” betekent de daden van de Goddelijke Augustus. Ara Pacis Augustae

De godin Roma is links aan de oostkant afgebeeld. Zij bewaakt het wapentuig door er op te zitten. Hiermee wordt symbolisch vertelt dat Rome in vrede is. Maar de wapens zijn klaar voor gebruik, mocht het nodig zijn. Rechts is nog een godin afgebeeld. Het is alleen niet bekend om wie het gaat. Men vermoed dat het om één van de volgende godinnen gaat Tellus, Venus, Roma of Italia.

Aan de westkant van het altaar is een eerbetoon aan de stichters van Rome. Romulus en Remus staan hier samen met hun vader Mars afgebeeld.

Gevonden resten

In 1568 zijn de eerste resten van Ara Pacis onder het Palazzo Alamgià gevonden. Deze vondsten werden verdeeld over Florence, de Paus en het Thermenmuseum. Pas in 1879 konden de resten geïdentificeerd worden door Von Dunh. De officiële opgravingen vonden van 1903 tot 1938 plaats. Met deze opgravingen werden reliëfs en altaardelen tevoorschijn gehaald.

Het altaar werd in elkaar gezet en geplaatst in een glazen hal in de buurt van het mausoleum van Augustus bij de Tiber.

Adres
Via di Repetta
Rome

Openingstijden
Dinsdag tot zaterdag van 9.00 tot 13.30
Zondag van 9.00 tot 13.00

Relevante artikelen

Forum Romanum
Forum Romanum was een drassig dal wat gebruikt werd voor begrafenissen. Toen men ophield dit dal te gebruiken als begraafplaats, ontstond er een marktplein waar handel gedreven werd door dorpelingen uit nabij gelegen dorpen. lees verder…
Top 20
Welke bezienswaardigheden moet je echt zien als je in Rome bent? Lees het in onze top 20lees verder…
Openbaar vervoer
Het voordeel van de metro is dat er ongeveer elke vijf minuten wel eentje komt. Je hoeft dus niet lang te wachten. Nadeel is weer dat het vaak druk is. Het voordeel van de bus is dat er veel bushaltes en lijnen zijn. lees verder…

Naar plattegrond Rome