Domus Aurea

64 na Christus woedde er een grote brand door Rome. Er wordt gezegd dat Nero, die toen keizer was, deze brand aangestoken had. Er zijn hier echter geen bewijzen voor. Nero eigende zich een stuk grond dat door de brand vrijgekomen was toe en besloot daar een groot complex met paleizen, een park, een vijver en verschillende Paviljoenen te bouwen. De totale grootte die hiervoor gebruikt werd was 80 ha. Dit complex werd gebouwd tussen 64 en 68 na Christus door de architecten Severus en Celer.

Eén van de paviljoenen gebruikte Nero geregeld om zich terug te trekken met zijn gasten. Dit paviljoen werd ook wel Domus Aurea (het gouden huis) genoemd. Domus Aurea had een lengte van 220 meter en had 150 vertrekken. Het centrum van dit complex was de achthoekige zaal. De vertrekken van Domus Aurea waren rijkelijk versierd met marmer.

Nero overleed in 68. Het complex was tijdens zijn overlijden nog niet voltooid. Otho zorgde ervoor dat Domus Aurea als nog voltooid werd.

Nero had zich tijdens zijn regeerperiode niet bepaald geliefd gemaakt bij het volk. De keizers die hem opvolgde deden dan ook hun uiterste best om het volk weer gunstig te stemmen. Domus Aurea werd afgebroken en er werden andere gebouwen die bestemd waren voor het volk overheen gebouwd. Zo werd het Colosseum gebouwd bovenop de vijver.

In de 16e eeuw gingen verschillende kunstenaars, zoals Rafaël en Da Fangallo op onderzoek uit in de “grotten” van Domus Aurea. Zij wilden zich laten inspireren door de kunstwerken van Domus Aurea.

Bij latere opgravingen werd een 35 meter hoge standbeeld van Nero ontdekt.

Adres
Viale della Domus Aurea
Rome
 
Domus Aurea kan alleen bezocht worden met gids, op aanvraag
 
Naar plattegrond Rome

Relevante artikelen

Het Colosseum
Het Colosseum is een Amfitheater en werd van oorsprong gebruikt voor spelen. Hierbij werden dier tegen dier, mens tegen dier en mens tegen mens ingezet. Naast deze bloederige voorstellingen waren er ook voorstellingen van acrobaten, fluitspelers en anderen. lees verder…
Basiliek van Santa Maria Maggiore
Basiliek van Santa Maria Maggiore (Basilica di Santa Maria Maggiore) is één van de zeven Pelgrims kerken van Rome en één van de vier pauselijke kerken. De Basiliek van Santa Maria Maggiore heeft sinds 1929 de titel basillica Majora. lees verder…
De Engelenburcht
De Engelenburcht wordt ook wel Castel Sant’angelo genoemd. Voordat het gebouw de burcht was zoals we hem nu kennen, heeft hij door de jaren heen verschillende verbouwingen ondergaan. Deze verbouwingen hadden voornamelijk als doel de burcht te verstevigen. lees verder…