Het Olympisch stadion Rome

Rome kent veel bezienswaardigheden waar iedereen van onder de indruk is. Tenslotte wil je het Colosseum niet missen als in Rome bent. Toch is er iets wat zeker elke voetballiefhebber moet zien, tijdens zijn bezoek aan deze wereldstad. Het Olympisch stadion, of zoals de Romeinen het zeggen Stadio Olimpico, is het voetbalstadion van Rome. Dit stadion is het grootste en belangrijkste sportstadion van Rome. Dit stadion wordt voornamelijk voor voetbal gebruikt. Om het voetbalveld heen ligt een atletiekbaan. De tribune beschikt over 72.700 zitplaatsen.

Het stadion werd tussen 1928 en 1932 gebouwd. De architect van Stadio Olympico is Luigi Walter Moretti. Toen heette het stadion nog Stadio dei Cipressi. In 1937 werd een begin gemaakt aan een trap bij de tribune voor verdere uitbreidingen aan het stadion. De bouw werd in 1940 vanwege de tweede wereldoorlog stop gezet.

Stadio Olimpico is de thuisbasis van zowel AS Roma als SS Lazio.

Olympisch stadion Rome

Olympische spelen

Rome werd uitgekozen om in 1960 de Olympische spelen te organiseren. Ze waren aan het begin van de 20e eeuw al uitgeroepen, maar konden het toen niet organiseren vanwege een uitbarsting van de vulkaan de Vesuvius.

Voor de Olympische spelen werd Stadio dei Cipressi uitgebreid. Het stadion werd niet alleen groter, maar kreeg ook een andere naam. Vanaf dat moment werd het stadion Stadio Olimpico genoemd.

WK voetbal

Het volgende grote evenement in het Olympisch stadion was het Wereldkampioenschap voetbal in 1990.

EK voetbal 2020

Voor het Europees kampioenschap zou het Olympisch stadion van Rome een van de stadions zijn waar de wedstrijden gespeeld zouden worden. De openingswedstrijd zou in dit stadion plaat vinden. Door het Corona virus kon het Europees kampioenschap 2020 niet doorgaan. De wedstrijden zijn een jaar verschoven. Voor 2021 zijn de datums van de wedstrijden onder voorbehoud.

Italian Serie A league Football match Roma vs Napoli

Foro Italico

Het Olympisch stadion is gevestigd in het sportcomplex Foro Italico. In het sportcomplex is naast het voetbalstadion, een tennisbaan. In het tenniscentrum worden jaarlijks de wedstrijden WTA-toernooi van Rome en ATP-toernooi van Rome gehouden.

Het Olympisch stadion ligt in het Noorden van Rome vlakbij de Tiber.

Adres
Viale dei Gladiatori, 00135 Roma RM, Italië