• Romeinse kunst

  Een van de redenen waar Rome een prachtige plaats om te bezoeken is, heeft het te danken aan zijn fantastische structuren en schilderijen die je verspreid in deze wereldstad tegenkomt. Romeinse kunst is overal. Het zal je dan ook niet verbazen dat Rome een favoriete bestemming is voor kunst liefhebbers. Tegenwoordig zien we kunst vooral in musea, galleries, ruïnes en kerken. Maar hoe was dit in het oude klassieke Rome?

  Kunst in het oude Rome

  De Romeinse kunst werd sterk beinvloed door de Grieken. Iets dat je niet alleen terug zag in de kunst, maar ook in hun godsdienst. De Romeinen hebben veel Goden van de Grieken overgenomen en hernoemd, denk bijvoorbeeld aan de half god Hercules, de Grieken kennen hem als Heracles. Nadat de Romeinen Griekenland veroverde, werden veel Griekse artiesten naar Rome gebracht om te beelhouwen. Toen het Romeinse keizerrijk verder uitbreidde begonnen de Romeinen steeds meer invloeden over te nemen van andere culturen, zoals de Duitsers, Kelten, Egyptenaren en Oosterlingen.

  De Romeinen waren extreem gedreven in kunst in verschillende vormen. Dat is de reden dat ze verschillende disciplines in de kunst beoefende, zoals keramiek, beeldhouwen, schilderen, mozaïek, relïef en uiteraard architectuur.

  Tijdens de Christelijk periode van het keizerrijk, rond 350 tot 500 na CHR, werden sommige kunstvormen succesvol. Vooral Mozaïek plafonds en vloeren, sculpturen voor begrafenissen en muurschilderingen werden erg populair. Het beschilderen van panelen en levensgrote sculpturen waren vooral populair voor religieuze doeleinden. Kunst was niet alleen iets voor de rijken, het was voor alle mensen belangrijk.

  Schilderen

  Schilderen was een van de favoriete vormen van kunst rondom Rome. Vele rijke mensen decoreerde hun huizen met schilderijen. Aangezien iedereen fan was van het Realisme maakte kunstenaars schilderijen van het alledaagse leven. Eigenlijk zoals wij nu met foto’s doen. Vooral speciale gelegenheden zoals een bruiloft of begrafenis moest in een schilderij vastgelegd worden.

  De fresco’s lieten ook belangrijke oorlogen of andere belangrijke momenten van het keizerrijk zien. Een van de meest bruikbare feiten voor historici is dat kunstenaars iedereen schilderde met hun gebreken, zodat zij konden worden geïdentificeerd en realistisch genoeg waren om het echte leven na te bootsen.

  Beelden

  Net zoals schilderijen kwam je beelden overal in Rome tegen en uiteraard was de collectie heel divers, Levensgroot, alleen een buste enz. Mensen zetten het thuis als decoratie neer. Vooral een buste met alleen het hoofd was populair. Ze lieten niet alleen een portret maken van een God of een bekend persoon, maar ook van familieleden.

  Halverwege de 1e eeuw na CHR begonnen de Romeinse sculpturen te veranderen. De Griekse en Etruskische invloeden begonnen te verdwijnen. Kunstenaar zochten naar betere en vooral is realistischere effecten, zoals lichteffecten en schaduw. Het mooie van deze beelden is dat ze naast charme, ook laten zien wat de schoondheid trends waren op dat moment. Iets dat bij de schilderijen net zo goed terug te zien is.

  Keramiek

  Net zoals de voorgaande kunstvormen was keramiek ook iets dat veel gebruikt werd onder het gewone volk. Deze stukken hadden voorstelling van bijvoorbeeld grote slagvelden en andere populaire scenes uit de Romeinse geschiedenis er op geschilderd. Of er stond een scene van een speciaal moment van een familie op afgebeeld.

  Keramiek was gebruikelijk, omdat deze kunstvorm massaal kon worden geproduceerd. Ook al waren ze multifunctioneel, de keramiek stukken werden vooral gezien als iets decoratiefs. De meeste families bezaten speciale keramiek en keramiek voor een doodgewone dag. Een deel werd gebruikt om uit te eten, te koken en te drinken, terwijl een ander deel meer voor de sier was bedoeld.

  Mozaïeken

  Mozaïeken horen nog steeds bij de best bewaarde stukken van de oude klassieke Romeinse kunst. Dit komt door het materiaal die de kunstenaars gebruikte bij het maken van de werken. Vaak werd er er tessera, glas, marmer en stenen gebruikt. Mozaïeken werden zowel in privé als openbare ruimtes aangetroffen. Ze werden in een muur geplaats. Vanaf de tweede eeuw begonnen de Romeinen mozaïeken als vloerdecoratie te gebruiken.

  Reliëfs

  Een andere gebruikelijke vorm van Romeinse kunst zijn de Reliëfs. Je zult ze waarschijnlijk al vaker hebben gezien. Een reliëf is een kunstvorm waarbij een kunstenaar een scène hakt in een vaste achtergrond, net zoals bij een tekening. Maar in tegenstelling tot een tekening, werden de scènes vaak in steen gehakt. Soms gebeurde dit op een losse steen, andere keren werd dit in een heel gebouw gedaan.

  Reliëfs werden meestal gebruikt om sleutelstukken uit de geschiedenis van Rome uit te beelden, bijvoorbeeld belangrijke slagvelden. Eén van de bekendste en best bewaarde reliëf is het altaar van Augustus, Ara Pacis Augusta. Dit monument is toegewijd aan de Godin Pax, zij is de Godin van de vrede.

Comments are closed.