• Top 10 kerken Rome

  Rome staat bekent als een religieuze stad. Met Vaticaanstad, een eigen staat waar de Paus de baas is, midden in Rome. Daarnaast kent de stad meer dan 900 kerken. Als je tijdens je vakantie graag een bezoek aan een kerk wil brengen, zal het lastig zijn om een keuze te maken. Het liefst wil je ze allemaal zien. Maar 900 is een beetje veel om in één vakantie te doen. Zeker als je naast kerken nog ander bezienswaardigheden wil bezoeken.

  Hieronder hebben wij een top 10 kerken Rome samengesteld met de leukste en mooie kerken in Rome.

  1 Sint Pietersbasiliek

  De sint Pietersbasiliek is de grootste kerk van de wereld. Het is deze basiliek waar de Paus elk jaar voorstaat als hij met kerst en Pasen zijn zegen uitspreekt. De sint Pieter basiliek is onderdeel van Vaticaanstad. Hij is rijkelijk versierd en zit vol symboliek.


  In 1506 werd er begonnen aan de bouw van een nieuw sint Pietersbasiliek om de oude te vervangen. Er hebben verschillende architecten aan deze basiliek gewerkt.

  Je kunt naar boven om de koepel te bezoeken (hiervoor moet je een apart kaartje kopen). Vanaf de koepel heb je een mooi uitzicht over Rome en Vaticaan stad.

  2 Sixtijnse kapel

  De Sixtijnse kapel is te vinden in het Vaticaanse Musea. Deze kapel staat bekend om zijn plafondschilderingen van Michelangelo, waaronder het bekende “De schepping” waarin Adam de hand van God aanraakt. Deze kapel is de plek waar het Conclaaf plaats vindt. Het moment waarop kardinalen een nieuwe Paus kiezen. Als er zwart rook uit de schoorsteen komt, zijn ze er nog niet uit. Wit rook, betekent dat er een nieuwe Paus is gekozen.

  3 Sint Jan van Lateranen (San Giovanni in Laterano)

  Sint Jan van Lateranen is één van de vier Pauselijke kerken en één van de zeven pelgrimskerken. In 1589 werd deze kerk ter vervanging van de oude Sint Jan van Lateranen gebouwd. Een aantal elementen uit die oude kerk zijn in de huidige kerk verwerkt. Tot in de middeleeuwen werd Sint Jan van Lateranen gebruikt als hoofdkerk door de Paus. Dit was tot de sint Pietersbasiliek de functie van hoofdkerk over nam.

  4 Tweelingkerken

  De tweelingkerken bestaan uit de kerken Santa Maria in Montesanto en Santa Maria dei Miracoli. Je kunt deze twee kerken vinden bij het plein Piazza de Popolo. Zij staan aan weerskanten van een straat. Vanaf Piazza Popolo heb je goed zich op de tweelingkerken en zal het je gelijk duidelijk worden waarom zij deze bijnaam hebben gekregen. De kerken werden ontworpen door Carlo Rainaldi. Ze zijn gebouwd in de 17e eeuw.

  5 Santa Maria Maggiore

  De kerk Santa Maria Maggiore hoort bij de vier Pauselijke kerken en is één van de zeven pelgrimskerken. De basiliek is gebouwd op de heuvel Esquilijn.

  6 Pantheon

  Het Pantheon was vroeger een tempel. Toen het Christendom in opkomst kwam werd hij omgedoopt tot kerk. Dit is zijn redding geweest. Tempels werden in die tijd vernietigd. Maar als kerk, mocht dit met het Pantheon niet gebeuren. De koepel heeft een mooie structuur met gat in het midden wat zorgt voor een prachtige lichtinval.

  7 San Clemente

  San Clemente is een kerk die bovenop een andere kerk gebouwd is. De oudste kerk is op zijn buurt weer gebouwd op een woonhuis. Je kunt naar onder om het oude deel te bekijken. Het is één van de oudste kerken van Rome. San Clemente is meer dan alleen een kerk, het is een gebouwencomplex. Naast de kerk zijn hier resten van huizen gevonden die vermoedelijk in de tijd van Nero door de grote brand vernietigd zijn. De resten zijn gebruikt als fundering voor nieuwe gebouwen.

  8 Santa Maria in Cosmedin

  Deze kerk wordt niet alleen bezocht, voor de kerk zelf, maar vooral om de bijzondere bezienswaardigheid die in deze kerk bewaard wordt, de mond van de waarheid. Dit is een stenen schijf met een gezicht en open mond. Volgens legende is deze mond een leugendetector. Steek je hand in de mond. Heb je gelogen, dan wordt je hand afgebeten. Vertel je de waarheid, dan is er niks aan de hand.

  9 Basilica di San Sebastiano fuori le Mura

  Zoals de naam het als zegt is de basiliek van Sint Sebastiaan buiten de muren, een basiliek die gebouwd is buiten de stadmuren van Rome. Deze kerk staat ook wel bekend als de kerk van de apostelen. In de tijd dat het Christendom een verboden geloof was in Rome, werden de relikwieën van de apostelen Petrus en Paulus in de basiliek bewaard om er voor te zorgen dat ze niet vernietigd konden worden.

  Deze kerk staat bekend om de catacomben die zich bij de kerk bevindt. De catacomben van sint Sebastiaan. Basilica di San Sebastiano fuori le Mura is te vinden langs de via Appia Antica

  10 Santa Maria in Trastevere

  Men vermoed dat deze kerk de oudste Maria kerk van Rome is. Hij staat in één van de populairste wijken van Rome, Trasteverre. Waar het altaar nu staat, zou vroeg een oliebron ontstaan zijn. Iets wat de gelovigen zagen als een teken van God, wetenschappelijk kan dit fenomeen verklaard worden als vulkanische activiteit. De kerk heeft een middeleeuwse uitstraling. Tijdens renovatie in de 12e eeuw, werd er voor gekozen om de kerk geen gotische elementen te geven, wat de mode was in die tijd, maar de oorspronkelijke stijl van de kerk aan te houden.

Comments are closed.