• Top 10 Rome onder de grond

  Rome is een openlucht museum met op elke hoek wel bewijs van zijn rijke verleden. Behalve de enorme aantal historische opgravingen, oude gebouwen (zoals het Colosseum, de Spaanse trappen en Forum Romanum), basilieken, Pretparken, musea, fonteinen, monumenten en piazza’s biedt de eeuwige stad veel meer. Rome is niet alleen van boven interessant, maar ook van onderen. Rome kent een uitgebreid netwerk met catacomben en andere ondergrondse monumenten. Deze zijn zowel in het centrum als in de buitenwijken te vinden. Sommige van deze ondergrondse schatten zijn op reguliere openingstijden te bezoeken. Anderen zijn alleen te bezoeken op bepaalde data of alleen onder begeleiding van een gids.

  1 Domus Aurea

  Geniet van een zeldzame glimp van de exclusieve wereld van de Romeinse Keizer Nero als je zijn Domus Aurea bezoekt. Deze grote villa is ook bekend als het gouden huis of Nero’s gouden paleis. Het werd gebouwd in het centrum van Rome na het uitbreken van een grote brand in 64 AD. Er zijn vermoedens dat keizer Nero deze brand bewust heeft aangestoken om zijn grote villa te kunnen bouwen. Dit is nooit bewezen. Hij was niet geliefd bij het volk. Zijn villa was een echt feestpaleis voor hem en zijn gevolg, terwijl het volk honger leed. Na zijn overleden werd de villa afgebroken en probeerden de Romeinen zo goed mogelijk deze keizer uit de geschiedenis van Rome te wissen. Zo is het Colosseum op de vijver van Domus Aurea gebouwd.

  De ingang van Domus Aurea is te vinden in Viale della Domus Aurea 1in het Colle Oppio gebied. Je kunt Domus Aurea alleen bezoeken met een rondleiding met Engelstalige gids. Deze rondleidingen zijn op zaterdag en zondag om 9 uur in de ochtend tot kwart voor 3 in de middag.

  2 Joodse Catacomben

  Er zijn zes Joodse Catacomben in Rome. Op dit moment zijn er slecht twee van de zes geopend voor publiek: De Vigna Randanini aan de Via Appia Pignatelli 4 en de Villa Torlonia aan de Via Nomentana 70/ De andere vier zijn niet voor publiek geopend vanwege de aanwezigheid van het radioactieve gas Radon en de instabiliteit van de Catacomben zelf.

  De populairste en grootste Joodse Catacombe is Villa Torlonia. Deze villa staat in een park waar dertien verschillende paviljoenen zijn en twee obelisken. Het is een heerlijk park om doorheen te wandelen. De villa werd ooit gehuurd door Mussolini. Wat de Joodse Catacomben bij Villa Torlonia uniek maakt ten opzichte van de andere zes, is dat Mussolini hier zijn schuilkelder heeft gebouwd.

  3 Catacomben van Priscilla

  De Catacomben van Priscilla zijn te vinden aan de Via Salaria vlakbij Villa Ada. Bij deze catacomben vindt je verschillende kamers met graven en een doolhof van tunnels. Vermoedelijk zijn de catacomben van Priscilla ontstaan tussen de tweede en vijfde eeuw. Je kunt deze catacomben dagelijks bezoeken in de ochtend van half 9 tot 12 uur en in de middag van half 3 tot 5 uur. De Catacomben van Priscilla is gesloten op maandag en in augustus.

  4 Vaticaanse Catacomben

  Ook de sint Pietersbasiliek heeft zijn eigen ondergrondse schatten. Zoals de tombe van sint Petrus. De Vaticaanse Necropolis kan bezocht worden met kleine groepen van max 12 personen. De tombe kan alleen op afspraak en met toestemming van “Fabbrica di San Pietro” bezocht worden.

  In een ander stukje van het ondergrondse onder de sint Pietersbasiliek liggen de overleden Pauzen in hun crypte. Zij wilden graag dichtbij de apostel Petrus begraven zijn. En op deze manier zullen ze altijd onderdeel blijven van hun geliefde Vaticaans.

  Dit stukje van het ondergrondse netwerk van het Vaticaan kun je ook bezoeken met een excursie. Bij deze excursie breng je niet alleen een bezoek aan de catacomben van het Vaticaan, maar ook de Vaticaanse musea, Sixtijnse kapel en sint Pietersbasiliek. Meer informatie…

  5 De basiliek van San Clemente

  De basiliek van San Clemente is misschien wel een van de interessantste kerken van Rome. Als je deze basiliek bezoekt kun je letterlijk de geschiedenis van het katholiek geloof in lagen zien. Deze basiliek uit de twaalfde eeuw is te vinden aan de Via Labicana 95. Hij werd gebouwd bovenop een woonhuis waar kerkdiensten werden gehouden door de eerste katholieken. Deze basiliek is geopend van maandag tot zaterdag in de ochtend van 9 uur tot half 1 en in de middag van 3 uur tot 6 uur. Op zondag kan de basiliek alleen in de middag van kwart over 12 tot 6 uur worden bezocht.

  6 Crypta Balbi

  Crypta Balbi is onderdeel van Museo Nazionale Romano. Bij het horen van Crypte in de naam zou je denken dat het om een ondergronds graf gaat. Niets is minder waar. Crypta Balbi was een onderdeel van het theater van Balbus. Het bijzondere aan dit museum is dat het ondergronds is. Het is verborgen onder het moderne museum dat er boven gebouwd is .

  Dit museum is te vinden aan de Via delle Botteghe Oscure 31 en is toegewijd aan de middeleeuwen. Je kunt Crypta Balbi bezoeken van dinsdag tot zondag van 9 uur in de ochtend tot kwart voor 8 in de avond.

  7 Thermen van Caracalla

  De Thermen van Caracalla zijn het tweede grootste badhuis van Italië. In de zomer worden hier opera’s gehouden. Je kunt ze vinden aan de Viale delle Terme di Caracalla 52. Niet alleen wat boven de grond over is van dit badhuis is interessant, maar ook wat zich onder de grond bevind. Er is een doolhof van verschillende ruimtes, zoals verkleedruimte,gymnasium, caldarium, frigidarium en tepidarium. De thermen van Caracalla zijn dagelijks geopend voor publiek van 9 uur s ’morgens tot 1 uur s’ middags.

  8 Catacomben van S. Domitilla

  De Catacomben van S Domitilla zijn best bewaarde catacomben van Rome. Je kunt ze vinden aan de Via Delle Sette Chiese 282. De Catacomben van S Domitilla zijn de oudste ondergrondse netwerk voor graven in Rome. In totaal beslaat het een gebied van 17 kilometer. Deze indrukwekkende catacomben is de enige in de stad waar nog botten zijn. Een van de meest interessante dingen in deze catacomben is de fresco van het laatste avondmaal uit de tweede eeuw en een ondergrondse kerk uit de vierde eeuw. Je kunt de Catacomben van S Domitilla bezoeken van woensdag tot maandag in de ochtend van 9 uur tot 12 uur en in de middag van 2 uur tot 5 uur.

  9 Kapucijner crypte

  De kapucijner crypte is gelegen onder de basiliek van Santa Maria della Concezione dei Cappuccin. Hij bestaat uit verschillende kleine kapellen. Het is één van de luguberste crypte van Rome en als je er bent zul je snappen waarom. De muren en kluizen van de kapellen zijn gedecoreerd met de botten van ongeveer 4000 monniken die tussen 1600 en 1800 stierven. De crypte is dagelijks geopend van 9 uur s ’morgens tot 7 uur s’avonds.

  10 Crypte van Adrianus

  De Crypte van paus Adrianus I is te vinden bij de kerk waar ook Bocca della Verità, ofwel de mond van de waarheid te zien is. De grafkamer ligt onder het altaar van basiliek di Santa Maria in Cosmedin. Deze ruimte werd in de 8e eeuw gebouwd voor de relikwieën die uit de catacomben van paus Adrianus I waren gehaald. De crypte van Adrianus kan bezocht worden van maandag tot zaterdag van 10 uur in de ochtend tot 2 uur in de middag en van 3 uur tot half zes in de middag. Op zondag is de crypte geopend in de middag van 12 uur tot half 6.

  Excursie

  Wil je verschillende catacomben en de basiliek van San Clemente bezoeken? Dan kun je natuurlijk ook een excursie boeken. De gids kan je veel meer vertellen over deze interessante catacomben en de geschiedenis van de basiliek van San Clemenente. Meer informatie…

Comments are closed.