• Rome in 3 of 4 dagen

  Ga je maar een paar dagen naar Rome? Dan zal het lastig zijn om een keuze te maken voor wat je tijdens je korte verblijf wil zien. Een stad als Rome heeft zoveel te bieden en het liefst zou je gewoon alles willen zien. Een onmogelijke opgave als je er slechts vier of misschien zelfs maar drie dagen bent.

  Wat je wil gaan zien, zal vooral afhankelijk zijn of Rome voor de eerste keer bezoekt of dat je er al vaker geweest bent. Ga je met kinderen naar Rome, dan zal je niet dezelfde activiteiten gaan doen als iemand die zonder kinderen de stad bezoekt.

  Rome voor de allereerste keer

  Als je maar vier of misschien zelfs drie dagen in Rome bent, dan zal je keuzes moeten maken. De eerste dag doe je niet veel. Het is de dag van aankomst en het zal er vooral aan liggen hoe laat je in Rome bent. Vaak ga je eerst je hotel zoeken en daarna de omgeving van je hotel verkennen. Als volgende zal je op zoek gaan naar een restaurant. Gelukkig kent Rome honderden heerlijk Pizzeria’s en is de kans dat er verschillende in de buurt van je hotel zijn groot.

  Een sfeervol plein in de avond is Piazza del Popolo. Je kunt hier met de metro heen (lijn A Halte Flaminio). Vlakbij Piazza del Popolo is Piazza di Spagna. Vanaf de Spaanse trappen heb je een mooi uitzicht over het plein.

  Rome heeft twee echt must see’s waar je geweest moet zijn als je nog niet eerder in deze stad bent geweest. En deze bezienswaardigheden zullen dag vullend zijn.

  Het oude Rome

  Iets wat je absoluut niet mag missen als je in Rome bent, is het Colosseum. Dit monument is het symbool voor Rome. De Romeinen zeggen ook wel eens dat als het Colosseum valt, hun stad valt. Vroeger werden er in dit Amfitheater gladiatoren gevechten gehouden. De gevechten waren tussen gladiatoren (meestal waren dit slaven), gladiatoren en wilde dieren, maar ook tussen dieren. Toen de Paus een halt toe riep aan deze vaak barbaarse gevechten, viel het Colosseum in verval. Veel van de stenen van het Colosseum werd weggehaald om voor de bouw van andere gebouwen te gebruiken. Het was wederom een Paus die een historische meerwaarde zag in het Colosseum en er voor zorgde dat er niks meer van het oude Amfitheater gehaald werd. Een bezoek aan het Colosseum is goed te combineren met het Forum Romanum dat er tegenover ligt. Aansluitend aan het Forum Romanum heb je de Palatijn.

  Het Forum Romanum is het oude centrum van Rome. Vroeger kwamen de Romeinen hier bij elkaar voor de markt, politiek en geloof. Alles wat belangrijk was gebeurde hier. Dit ooit zo bruisende centrum viel in verval na de grote brand van Rome. De Palatijn is de heuvel van de keizers. Zij verkozen deze heuvel als hun woonplaats vanwege het mooie uitzicht over Rome en omdat ze hier minder last hadden van besmettelijke ziektes. Later is op deze heuvel een tuin opgericht. Om deze drie goed te kunnen bekijken, zal je al bijna een hele dag kwijt zijn. Mocht je genoeg tijd over zijn, dan zijn de Trevi fontein en het Pantheon goede opties om de dag mee af te sluiten.

  Vergeet niet een muntje in de Trevi fontein te gooien als je er bent. Volgens de legende heb je hiermee de garantie om nog eens naar Rome terug te keren.

  Vaticaan

  De volgende must see voor de first time Rome visitor is het Vaticaan. En ook hiermee zal je een dag vullend programma hebben. Je hebt hier de Vaticaanse musea en het sint Pietersbasiliek. Beide zijn erg populair. Het zal dan ook niet verbazen dat zowel de Vaticaanse musea als de sint Pietersbasiliek een urenlange wachtrij kennen. Het is dan ook raadzaam om van tevoren online alvast je tickets voor de Vaticaanse musea te bestellen.


   
   
   
  Voor de sint Pietersbasiliek kun je niet van tevoren tickets kopen. Wil je de wachtrij overslaan, dan kun je dit doen door het boeken van een excursie.

  Bekijk onze excursies voor de sint Pietersbasiliek

  Als je de sint Pietersbasiliek bezoekt is het een aanrader om ook de koepel te bezoeken. Vanaf de koepel heb je een mooi uitzicht over zowel Rome als Vaticaanstad.

  Met een bezoek aan deze twee zal je dag al aardig vol zitten. Mocht je tijd over hebben, dan is de Engelenburcht een aanrader.

  Tips voor Rome bezoekers met kinderen

  Een bezoek aan Rome met kinderen vraagt om afwisseling. Kinderen zullen onder de indruk zijn van het Colosseum en van alle andere bezienswaardigheden in Rome. Maar op een gegeven moment zal je het cultuursnuiven willen afwisselen met een pretpark of iets anders voor de kinderen. Gelukkig heeft Rome ook voor kinderen veel te bieden.

  Er zijn verschillende pretparken in de omgeving van Rome, zoals Rainbow Magic land en Zoomarine. Voor deze pretparken rijdt er vanaf Termini een shuttlebus.

  Wil je liever in Rome zelf blijven, dan is het Explora kindermuseum vooral voor kinderen tot 8 jaar een aanrader. Iets oudere kinderen zullen zich beter vermaken in Technotown waar ze verschillende workshops, zoals robots programmeren kunnen volgens.

  Explora Rome

  Meer tips voor Rome met kinderen…

  Rome voor de tweede, derde, vierde enz keer

  Als je al vaker in Rome bent geweest, heb je waarschijnlijk het Colosseum, Forum Romanum en Vaticaanse musea al gezien. Een stad als Rome kent meer dan honderden bezienswaardigheden. Zelf zijn we al tien keer in Rome geweest, maar nog steeds hebben niet alles gezien. Elke vakantie ontdekken we weer iets nieuws.

  Villa Borghese

  Villa Borghese is één van de grootste parken van Rome. Het is een heerlijk park om doorheen te wandelen. Een stukje groen in een drukke stad. Geen zin om te wandelen? Er is een fietsverhuur waar je een fietskar kan huren om zo het park rond te kunnen.

  Daarnaast is er van alles te doen in dit park, zoals de dierentuin en verschillende musea.

  Meer over Villa Borghese…

  Appia Antica Park

  Het Appia Antica Park staat ook wel bekend als park van de archeologische opgravingen. Het park ligt iets buiten het centrum van Rome en heeft meerdere ingangen. Er zijn verschillende oude kerken, monumenten, aquaducten en catacomben te vinden in het park. Monumenten die je een goede indruk geven over hoe Rome vroeger was.

  Appia Antica Rome

  Meer over het park van Appia Antica…

  Andere aanraders zijn de dorpen Tivoli, met Villa Adriana en Villa d’Este, en Ostia Antica en het strand van Ostia.

  In ons e-book Rome in 1 weekend kun je nog meer tips vinden en een uitgewerkte dag planning met route beschrijving.

  Tip: Neem eens een kijkje op onze excursie pagina voor verschillende leuke excursies in Rome

Comments are closed.